tips hilangkn ngantuk time study

ahhh..study?? lepas tu mengantuk?? hehe biasa berlaku dgn sy.. korang camane?? eh sama ke?? haha..kalau sama,, baca lah tips-tips di bawah ini:


1-tanam objektif yang jelas dalam belajar : niat tu biar betul, kenapa nak study, kenapa kena study, matlamat kita apa haaa?? 

*tp kita as a student slalu lupa or sja x peduli ttg matlamat kta nk study pun… 🙂

2-lakukan dengan minat : well,, kalau da minat mesti kita bertambah semangat kan3??

* certain student pun minat subjek 2 sbb cra lec ajar.. hehehe
3-belajar dalam jangka masa yang pendek : study  study  study then take a rest lah. cam after sejam,, berehatlah.. nanti otak kita berat plus pening pulak banyak sangat input nak di bawa masuk..

*sambil2 rest 2 sukati la nk wt apa utk kumpul semangat nk smbg stdy lg.. buka fb korang ke or mkn2.. yg ptg disiplin diri kna ada..

4-tidur yang cukup : ini untuk mendapatkan study yang berkualiti gitu… cam kita kan segar bugar , 

* ahhh point ne mmg susah skit nk ikut laa.. student kbykn x kenal erti malam.. hahaha.. kdg2 tjadi dgn sy jg.. hehehe..

5-minum air kosong : tubuh kita yang kekurangan air akan mudah berasa letih ok.. so minum air banyak-banyak, at least 8 cawan per day. so ini meningkatkan kecergasan , lebih sihat dan sebagainya.

*minum teh pla nt kang malar jer la nk masuk tandas… hahahaha

6-ingat emak dan ayah : haaa ni mesti akan lebih sensitif sikit kan.. bila kita ingat mak dan ayah,, automatik kita teringat harapan diorang kat kita, mereka susah payah hantar kita belajar coz nak tengok kita hidup senang bagai kan… ini meningkatkan semangat beb!!

7-jgn lupa bdoa dgn Tuhan : haahh ne pun ptg.. tenangkn dri n dekatkn dri dgn Tuhan.. nercaya smua beban akan tpikul sndr.. 🙂

**point sgt penting!!


p/s: jom kita study .. semangat  semangat  semangat   ~~~~~~~~~~~~ (masa Iklan da abissss daa) 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s