Mencintai yang tidak Sempurna

Ketika kita berada di suatu tempat pada saat yang tepat, itulah kesempatan.

Ketika kita bertemu dengan seseorang yang membuatmu tertarik, itu bukan pilihan, itu kesempatan.

Bertemu dalam suatu peristiwa bukanlah pilihan, itupun adalah kesempatan.

Bila kita memutuskan untuk mencintai orang tersebut, bahkan dengan segala kekurangannya, itu bukan kesempatan, itu adalah pilihan.

Ketika kita memilih bersama dengan seseorang walau apapun yang terjadi, itu adalah pilihan.

Perasaan cinta, simpati, rasa tertarik, datang bagaikan kesempatan pada kita. Tetapi cinta sejati yang abadi adalah pilihan. Pilihan yang kita lakukan.

Berbicara tentang pasangan jiwa, ada satu filem yang mungkin sangat tepat untuk menggambarkan situasi ini: “Nasib membawa kita bersama, tetapi tetap bergantung pada kita bagaimana membuat semuanya berhasil.”

Pasangan jiwa sememangny wujud. Dan bahkan mungkin ada seseorang yang diciptakan hanya untukmu. Tetapi tetap berpulang kepada kamu untuk melakukan pilihan samada engkau ingin melakukan sesuatu untuk mendapatkannya atau tidak…

Kita mungkin kebetulan bertemu pasangan jiwa kita. Tetapi mencintai dan tetap bersama pasangan jiwa kita adalah pilihan yang harus kita lakukan.

Kita ada di dunia bukan untuk mencari seseorang yang sempurna untuk dicintai tetapi untuk belajar mencintai orang yang tidak sempurna dengan cara yang sempurna.

how to find HAPPINESS in FIVE minutes??

Life is crazy isn’t it? And sometimes being happy and content just seems impossible. Life is hard, long, and at times painful. But the good news is that it is possible to find joy and be happy. It really is. Here are a few tips that can change your dreary day into sunshine and smiles. And you can make that happen.

 

• Realize that rain falls. When you accept that life will and does get tough and sometimes for entire season you can smile. Sure ,what you are experiencing may be really painful and even difficult, but those very things can help you grow. Know that this life will be filled with hard things but strive to overcome them and look for the light on the other side. You really can smile even in a thunder storm. Remember that things don’t stay the same and seek to learn all you can about yourself and other people when life hurts and feels unfair.

• Smile at a stranger. Take the time to care about other people. Even people you don’t know. It really is true that even small things like smiling are not only helpful. They are contagious. Be kind to the grumpy salesperson, let the rude driver pass you and buy a coffee for the person you don’t even know. Why? Just because you can. Make the world a better place.

• Forgive and move on. Most of us carry around hurts from the past. Some are huge and some go way back into our childhood. But guess what? You gotta move on. Don’t dwell on the past. You don’t have to forget or give up boundaries to protect yourself from an unhealthy relationship but letting go and forgiving can do wonders to your heart. Realize all the wrong and hurt you have caused, yes maybe even back in elementary school. Give grace to people and let yourself heal and grow by forgiving.

• Slow down. We all move way too fast in life. Sure there is a lot to see and many responsibilities but busyness steals away from the simple joys of life. Take time to visit that grandparent, pick up the phone and call a friend you miss. Pause and see the new flowers budding in the middle of the city. Open a door for someone or simply slow down when walking to your next destination. Cancel meetings that don’t need to happen, hug that little one that is changing by the minute, sip your coffee and quit making your schedule so full. Enjoy the time you have been given. Life moves fast. Don’t miss it. You know there are no dress rehearsals so get it right the first time.

• Be grateful for where you are at. Even if you are in a terrible divorce, have been wronged by a boss, or are grieving a major loss, seek to find the good. It may feel impossible and against what you want to do but you can choose to focus on the positive. Even in the worst of situations there are things to be grateful for. How about a healthy child? Food to eat? A family or even one person who loves you? Be happy and thankful for the big and small things you have in life. If you focus on what isn’t or what you don’t have you will only make life exasperating and no fun. Each day seek to focus on what you have to be grateful for. In fact, why not make a journal. You can do that right now. List all you can rejoice about. It may be as simple as a new bloom on a flower, or a hot shower, but even these little things will help your heart enjoy the life you have been given.
Try these things and see that happiness is right in front of you!

happiness-300x225

tips hilangkn ngantuk time study

ahhh..study?? lepas tu mengantuk?? hehe biasa berlaku dgn sy.. korang camane?? eh sama ke?? haha..kalau sama,, baca lah tips-tips di bawah ini:


1-tanam objektif yang jelas dalam belajar : niat tu biar betul, kenapa nak study, kenapa kena study, matlamat kita apa haaa?? 

*tp kita as a student slalu lupa or sja x peduli ttg matlamat kta nk study pun… 🙂

2-lakukan dengan minat : well,, kalau da minat mesti kita bertambah semangat kan3??

* certain student pun minat subjek 2 sbb cra lec ajar.. hehehe
3-belajar dalam jangka masa yang pendek : study  study  study then take a rest lah. cam after sejam,, berehatlah.. nanti otak kita berat plus pening pulak banyak sangat input nak di bawa masuk..

*sambil2 rest 2 sukati la nk wt apa utk kumpul semangat nk smbg stdy lg.. buka fb korang ke or mkn2.. yg ptg disiplin diri kna ada..

4-tidur yang cukup : ini untuk mendapatkan study yang berkualiti gitu… cam kita kan segar bugar , 

* ahhh point ne mmg susah skit nk ikut laa.. student kbykn x kenal erti malam.. hahaha.. kdg2 tjadi dgn sy jg.. hehehe..

5-minum air kosong : tubuh kita yang kekurangan air akan mudah berasa letih ok.. so minum air banyak-banyak, at least 8 cawan per day. so ini meningkatkan kecergasan , lebih sihat dan sebagainya.

*minum teh pla nt kang malar jer la nk masuk tandas… hahahaha

6-ingat emak dan ayah : haaa ni mesti akan lebih sensitif sikit kan.. bila kita ingat mak dan ayah,, automatik kita teringat harapan diorang kat kita, mereka susah payah hantar kita belajar coz nak tengok kita hidup senang bagai kan… ini meningkatkan semangat beb!!

7-jgn lupa bdoa dgn Tuhan : haahh ne pun ptg.. tenangkn dri n dekatkn dri dgn Tuhan.. nercaya smua beban akan tpikul sndr.. 🙂

**point sgt penting!!


p/s: jom kita study .. semangat  semangat  semangat   ~~~~~~~~~~~~ (masa Iklan da abissss daa) 

When WE Acting

Hahaha.. dalam 1 ari buat mcm2 perkara dgn my Love.. i’m happy when make her happy.. hehe

pagi2 da kluar rumah sb nak p Pulau Manukan.. tempat yg da lama kami nak p tp xda kesempatan.. now impian da tercapai..

bukan setakat Pulau Manukan.. Pulau Sapi pun p skali.. ahaha

 

524510_3074974093368_1373252413_n

 Da sampai da kat Pulau Manukan

481972_3074963613106_1418635730_n

 

Ok da mandi2 da kat Manukan.. sambung pla perjalanan ke Pulau Sapi

548880_3074971653307_976229531_n

hehehe.. main benda ne besttt.. bole tgk hidupan dalam air..hehehe

564577_3074974653382_1446478975_n

before balikk pelukk ikan ne dlu.. ehehe

179958_3074964573130_882556017_n

da balik dari Pulau.. lepak la pla kat Perdana Park.. tempat best nk release tension n joging petang2

564015_3074965093143_1170667531_n

time ne tengah bagi ikan mkan.. banyakkk sgt ikan.. hehe

555743_3074965813161_1314157997_n  549643_3074966653182_1416429348_n

Then da petang.. before ke next destination layan sunset pla d tepi laut kat sni… indah sungguh ciptaan Allah

531573_3074968533229_1535015386_n  182117_3074969053242_1432290528_n

yeah… perlawanan persahabatan di antara Sabah Vs QPR.. first time tgk match bola secara live..

Anniversary 6th SerBie

01/10/2006 – 01102012 **** 6 years already.. Thanks God i found her..

tahun ne celebrate anniversary d K.L pla.. almaklumlaa.. cinta jarak jauh.. my love still study.. tp tu x alasan utk kami menjauh… tp sentiasa dekat d hati.. eleleh.. mcm lagu pla da.. hehehe..

 

556971_3322748167565_1663216649_n  389538_3322767528049_1791932220_n 384338_3322766528024_1419995891_n

522289_3322768968085_1294207048_n  580342_3322758207816_1698552970_n  486790_3322762647927_759638161_n

 

May Allah Bless Us always.. I Love Her So Much 🙂

Kundasang War Memorial Park

Fuh.. terasa bertuahnya dapat menjejakkan kaki kat War Memorial Park ne.. tak sangka tempat ne sgt cantik.. ya before d baik pulih mmg x secantik skang la tp sgt berbangga sb ia sgt menarikk.. boleh kalah lg Tugu A-Famosa kat Melaka tu tau.. hehe

Jom terjah beberapa slot yg sempat kami snap2.. kikiki

536236_4916186642531_1034204742_n (1)

 

ne dia pintu masuk.. nak masuk bayar RM2.00 je.. sgt berbaloi..heheeh

1382198_4916141761409_2046803875_n  1383620_4916143441451_56403023_n

Taman yg sgt cantik.. banyakk bunga.. nak je petikk tp ada cctv.. hehehehe

1394042_4911473524706_2111672628_n

View yg sgt cantikk….rugi x datang

Outing with Love + Guru Tabika Perpaduan

Oraite, kami plan dengan guru2 this year outing p Kundasang pla.. tahun lepas ke Labuan.. tp yg best kali ne sb my love ada join skali.. hehehe. Tapi malangnya kmi tak bermalam kat sana sebab ada guru2 aku tengah pregnant,, so mmg xdpt join g kundasang la.. kesian..hehehe.tujuan kitaorg p sana x outing semata2 tau.. dalam masa yg sama juga kmi mlawat Tabika Perpaduan kat Kundasang tu jg.. kira Lawatan Kasih Sayang gitu… hehehe..Kalo korang rasa macam dah sesat tu jangan malu dan segan tanya orang tempatan, InsyaAllah diaorang dengan senang hatinya membantu.

Hayakk….introduction berjela-jela pla..
Okay, lets start ^^

KUNDASANG

Perjalanan dari Kota Kinabalu ke Kundasang lebih kurang 1 jam setengah ke dua jam. Tapi time sebelum aku pergi sana aku ada priview blog-blog orang, dorang kata perjalanan dorang hampir tiga jam. Aku tak pasti antara dorang lambat atau kitaorang bawa laju sangat. Apa-apa pun kalau korang yang berhajat nak pandu kereta kat sana aku nasihatkan orang yang bawa kereta tu kena ada skill memandu yang tinggi sebab bila dah start kat kaki gunung tu feeling2 jalan cameron hingland and genting highland sikit. Orang-orang kat sana bawa pun boleh tahan laju gak tu yang bahaya sikit tak kira lori trailer panjang tau.. hehehe. Tapi kalau korang bawa lambat and tak berani nak potong memang korang akan terperangkap dalam jammed la jawabnya. So yang penting pandu dengan cermat okay ^^

IMG_0572

1. KINABALU PARK
Kat Kinabalu Park ni tempat betul-betul kat kaki bukit Gunung Kinabalu, so kalau orang nak mendaki Gunung Kinabalu tu kat sini lah. Pemandangan area sini memang cantik tapi time kitaorang datang sini awal pagi lagi so kabus banyak lagi jadi tak dapat lah kami nak menikmati pemandangan Gunung Kinabalu. Kalau korang nak tengok pemandangan cantik tengah-tengah hari sikit kabus dah kurang kot

IMG_0596

2. Dairy Farm (DESA)
Waa… first time sampai kat sni… skali pandang… punyaaaaaaa smart… angin pun kuat.. x payah nak p New Zealand ok.. sni da rasa mcm kat sna kot.. Yang menariknya dekat Dairy Farm ni aku rasa pemandangan dia cantik , memang terbaik gila, bagi akulah kan tapi tak tau la korang. Kalau nak buat photoshoot kat sini memang sesuai sangat. Tapi pic aku ambil just pakai ipad so tak segah DSLR la kan (Mata keatas tangan dibahu). Yang kedua susu kat sini SEDAP! okay , ni baru nama terbaik dari ladang, fresh tuuu harga pun murah dr supermarket.. RM3.5 je tauuu . Yang ketiga kat sini ada lembuuu, yeah !! I dah feeling2 New Zealand tau…hihi
IMG_0644
Perisa Coklat.. yummy sedappp
1385916_4916172162169_1698765470_n

 

 

 

 

 

 

 

My love

 

 

1382873_4916149361599_1808133094_n  Guru-guru Tabika Perpaduan

 

1383342_4911137516306_1599024002_n Kami berlatarkan Gunung Kinabalu.. hehehe