Mencintai yang tidak Sempurna

Ketika kita berada di suatu tempat pada saat yang tepat, itulah kesempatan.

Ketika kita bertemu dengan seseorang yang membuatmu tertarik, itu bukan pilihan, itu kesempatan.

Bertemu dalam suatu peristiwa bukanlah pilihan, itupun adalah kesempatan.

Bila kita memutuskan untuk mencintai orang tersebut, bahkan dengan segala kekurangannya, itu bukan kesempatan, itu adalah pilihan.

Ketika kita memilih bersama dengan seseorang walau apapun yang terjadi, itu adalah pilihan.

Perasaan cinta, simpati, rasa tertarik, datang bagaikan kesempatan pada kita. Tetapi cinta sejati yang abadi adalah pilihan. Pilihan yang kita lakukan.

Berbicara tentang pasangan jiwa, ada satu filem yang mungkin sangat tepat untuk menggambarkan situasi ini: “Nasib membawa kita bersama, tetapi tetap bergantung pada kita bagaimana membuat semuanya berhasil.”

Pasangan jiwa sememangny wujud. Dan bahkan mungkin ada seseorang yang diciptakan hanya untukmu. Tetapi tetap berpulang kepada kamu untuk melakukan pilihan samada engkau ingin melakukan sesuatu untuk mendapatkannya atau tidak…

Kita mungkin kebetulan bertemu pasangan jiwa kita. Tetapi mencintai dan tetap bersama pasangan jiwa kita adalah pilihan yang harus kita lakukan.

Kita ada di dunia bukan untuk mencari seseorang yang sempurna untuk dicintai tetapi untuk belajar mencintai orang yang tidak sempurna dengan cara yang sempurna.

how to find HAPPINESS in FIVE minutes??

Life is crazy isn’t it? And sometimes being happy and content just seems impossible. Life is hard, long, and at times painful. But the good news is that it is possible to find joy and be happy. It really is. Here are a few tips that can change your dreary day into sunshine and smiles. And you can make that happen.

 

• Realize that rain falls. When you accept that life will and does get tough and sometimes for entire season you can smile. Sure ,what you are experiencing may be really painful and even difficult, but those very things can help you grow. Know that this life will be filled with hard things but strive to overcome them and look for the light on the other side. You really can smile even in a thunder storm. Remember that things don’t stay the same and seek to learn all you can about yourself and other people when life hurts and feels unfair.

• Smile at a stranger. Take the time to care about other people. Even people you don’t know. It really is true that even small things like smiling are not only helpful. They are contagious. Be kind to the grumpy salesperson, let the rude driver pass you and buy a coffee for the person you don’t even know. Why? Just because you can. Make the world a better place.

• Forgive and move on. Most of us carry around hurts from the past. Some are huge and some go way back into our childhood. But guess what? You gotta move on. Don’t dwell on the past. You don’t have to forget or give up boundaries to protect yourself from an unhealthy relationship but letting go and forgiving can do wonders to your heart. Realize all the wrong and hurt you have caused, yes maybe even back in elementary school. Give grace to people and let yourself heal and grow by forgiving.

• Slow down. We all move way too fast in life. Sure there is a lot to see and many responsibilities but busyness steals away from the simple joys of life. Take time to visit that grandparent, pick up the phone and call a friend you miss. Pause and see the new flowers budding in the middle of the city. Open a door for someone or simply slow down when walking to your next destination. Cancel meetings that don’t need to happen, hug that little one that is changing by the minute, sip your coffee and quit making your schedule so full. Enjoy the time you have been given. Life moves fast. Don’t miss it. You know there are no dress rehearsals so get it right the first time.

• Be grateful for where you are at. Even if you are in a terrible divorce, have been wronged by a boss, or are grieving a major loss, seek to find the good. It may feel impossible and against what you want to do but you can choose to focus on the positive. Even in the worst of situations there are things to be grateful for. How about a healthy child? Food to eat? A family or even one person who loves you? Be happy and thankful for the big and small things you have in life. If you focus on what isn’t or what you don’t have you will only make life exasperating and no fun. Each day seek to focus on what you have to be grateful for. In fact, why not make a journal. You can do that right now. List all you can rejoice about. It may be as simple as a new bloom on a flower, or a hot shower, but even these little things will help your heart enjoy the life you have been given.
Try these things and see that happiness is right in front of you!

happiness-300x225

tips hilangkn ngantuk time study

ahhh..study?? lepas tu mengantuk?? hehe biasa berlaku dgn sy.. korang camane?? eh sama ke?? haha..kalau sama,, baca lah tips-tips di bawah ini:


1-tanam objektif yang jelas dalam belajar : niat tu biar betul, kenapa nak study, kenapa kena study, matlamat kita apa haaa?? 

*tp kita as a student slalu lupa or sja x peduli ttg matlamat kta nk study pun… 🙂

2-lakukan dengan minat : well,, kalau da minat mesti kita bertambah semangat kan3??

* certain student pun minat subjek 2 sbb cra lec ajar.. hehehe
3-belajar dalam jangka masa yang pendek : study  study  study then take a rest lah. cam after sejam,, berehatlah.. nanti otak kita berat plus pening pulak banyak sangat input nak di bawa masuk..

*sambil2 rest 2 sukati la nk wt apa utk kumpul semangat nk smbg stdy lg.. buka fb korang ke or mkn2.. yg ptg disiplin diri kna ada..

4-tidur yang cukup : ini untuk mendapatkan study yang berkualiti gitu… cam kita kan segar bugar , 

* ahhh point ne mmg susah skit nk ikut laa.. student kbykn x kenal erti malam.. hahaha.. kdg2 tjadi dgn sy jg.. hehehe..

5-minum air kosong : tubuh kita yang kekurangan air akan mudah berasa letih ok.. so minum air banyak-banyak, at least 8 cawan per day. so ini meningkatkan kecergasan , lebih sihat dan sebagainya.

*minum teh pla nt kang malar jer la nk masuk tandas… hahahaha

6-ingat emak dan ayah : haaa ni mesti akan lebih sensitif sikit kan.. bila kita ingat mak dan ayah,, automatik kita teringat harapan diorang kat kita, mereka susah payah hantar kita belajar coz nak tengok kita hidup senang bagai kan… ini meningkatkan semangat beb!!

7-jgn lupa bdoa dgn Tuhan : haahh ne pun ptg.. tenangkn dri n dekatkn dri dgn Tuhan.. nercaya smua beban akan tpikul sndr.. 🙂

**point sgt penting!!


p/s: jom kita study .. semangat  semangat  semangat   ~~~~~~~~~~~~ (masa Iklan da abissss daa)